Dobry dietetyk kliniczny i dyplomowany ekspert żywienia - mgr Karolina Rojek

Dietetyk kliniczny, ekspert żywienia i specjalista leczenia żywieniowego. Oferuje swoim pacjentom indywidualnie dobrany program żywieniowy przy profilaktyce i leczeniu nadwagi, otyłości, nadciśnienia tętniczego, insulinooporności, stanów przedcukrzycowych, cukrzycy typu 2, nadciśnieniu tętniczym, miażdżycy, nadczynności i niedoczynności tarczycy. Spersonalizowna dieta w Hashimoto i innych chorobach przewlekłych.

Specjalistyczna kompleksowa konsultacja i spersonalizowany program żywieniowy.​

mgr Karolina Rojek

Dyplomowany dietetyk kliniczny

Rekomendacja:
5/5

Cennik

  • O mnie

    Absolwentka kierunku Dietetyka Wydziału Lekarskiego Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie. Doświadczenie zawodowe zdobywała poprzez udział w licznych praktykach m.in. w poradniach dietetycznych oraz szpitalach.
    Stale poszerza swoją wiedzę poprzez udział w licznych szkoleniach, konferencjach oraz warsztatach.
    W pracy kieruje się indywidualnym podejściem do każdego pacjenta, gdyż jej celem jest przede wszystkim poprawa zdrowia pacjenta, ale również przekazanie wiedzy dietetycznej w przystępny sposób.
    Jej pasją jest gotowanie, hiking oraz czytanie książek.

  • Specjalizacje

    Specjalizuje się w dietetyce klinicznej, szczególnie w leczeniu żywieniowym chorób dietozależnych, chorób zapalnych jelit oraz schorzeń tarczycy. Interesuje się również zagadnieniem wpływu suplementów diety na ludzki organizm.

  • Leczone schorzenia

    - otyłość i nadwaga
    - choroby dietozależne (nadciśnienie, choroby układu krążenia, cukrzyca typu II, osteoporoza)
    - choroby zapalne jelit
    - Zespół policystycznych jajników (PCOS)
    - insulinooporność
    - niedoczynność tarczycy
    - Hashimoto

Rezerwację konsultacji możesz dokonać dzwoniąc na naszą infolinię tel.: 22 230 24 05
lub dokonać jej samodzielnie klikając w poniższy przycisk rezerwacji wizyty.
tele porada lekarska

Wybierz lekarza, rodzaj usługi i termin

Wybierz specjalistę z listy poniżej – klikając klawisz “Zamów”. Po otwarciu się okienka z profilem lekarza – wybierz typ zamawianej usługi (eWizyta, eRecepta, ekonsultacja lub ekonsultacja z oceną wyników badań). Z kalendarza specjalisty – wybierz dogodny dla Ciebie termin konsultacji

tele porada lekarska

Dodaj zdjęcia/wyniki i opłać konsultację

Wypełnij formularz rejestracyjny. Jeśli wybrałeś konsultację z oceną wyników badań – dołącz je do formularza. Zapłać online klikając w link do płatności bankowych, który otrzymasz na podany przez Ciebie adres email.

tele porada lekarska

Rozmawiaj z lekarzem w wybranym terminie

Z wybranym lekarzem możesz porozmawiać poprzez połączenie wideo, czat lub telefonicznie. Lekarz w trakcie zdalnej konsultacji  może wystawić eReceptę i eZwolnienie lub eSkierowanie – jeśli takie będą wskazania lekarza, który przeprowadza z Tobą konsultację.

Wyniki badań laboratoryjnych lub skany zdjęć można dołączyć podczas wypełniania formularza zamówienia e-konsultacji. 

Podstawowe badania, które należy wykonać przed wizytą u dietetyka to: morfologia krwi z rozmazem, badanie poziomu glukozy na czczo, badania pod kątem tarczycy :TSH, fT3, fT4, przeciwciała, profil wątrobowy, lipidogram, badanie ogólne moczu.

E-skierowanie na badania przed konsultacją dietetyczną  możesz także zamówić u każdego naszego lekarza dyżurującego online, czyli bezpośrednio na naszej stronie telefondolekarza.pl 

Zamówione u nas e-Skierowanie na badania trafi bezpośrednio do wybranej placówki laboratoryjnej w Twojej miejscowości, a po wykonaniu przez Ciebie badań - wyniki trafią drogą elektroniczną bezpośrednio do Ciebie. 

Dietetyk kliniczny to wykwalifikowany specjalista ochrony zdrowia, który posiada szeroką wiedzę w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego. Poprzez dobór odpowiedniej diety prowadzi profilaktykę chorób dietozależnych oraz jest odpowiedzialny za leczenie żywieniowe w różnych stanach chorobowych. Zajmuje się również upowszechnianiem wiedzy w zakresie prawidłowego żywienia.

Czym się charakteryzuje dobry dietetyk kliniczny?
Najważniejsze zasady, którymi kieruje się profesjonalny dietetyk kliniczny

– każdy przypadek traktuje indywidualnie

– przeprowadza dokładny wywiad żywieniowo-zdrowotny wraz z analizą dotychczasowego sposobu żywienia

– uwzględnia aktualne wyniki badań laboratoryjnych, co pozwala mu na ocenę stanu zdrowia pacjenta, a także jego nawyków żywieniowych

– układa dietę spersonalizowaną tzn. dostosowaną do stanu zdrowia, wieku, płci, wzrostu, masy ciała i aktywności fizycznej, a także możliwości finansowych pacjenta

– przygotowany jadłospis zawiera zdrowe, zbilansowane i różnorodne posiłki

– w jadłospisie uwzględnia również preferencje żywieniowe pacjenta

W czym pomoże Ci dietetyk kliniczny?

Dietetyk pomoże Ci:

– zmienić złe nawyki żywieniowe w celu poprawy Twojego stanu zdrowia, wyglądu i samopoczucia
– bezpiecznie schudnąć
– wspomagać proces leczenia różnych chorób poprzez dobór odpowiednio zbilansowanej diety
– ocenić stan odżywienia Twojego organizmu
– zbilansować dietę jeśli stosujesz diety nietypowe np. wegetariańską, eliminacyjną
– zbilansować dietę jeśli jesteś osobą aktywnie uprawiającą sport
– zrozumieć i wdrożyć zasady prawidłowego żywienia

Witaminy, minerały, suplementy diety, odżywki, żywność ekologiczna

Hashimoto - dieta.

Co to jest Hashimoto?

Zapalenie tarczycy Hashimoto (lub autoimmunologiczne zapalenie tarczycy) jest chorobą autoimmunologiczną, która dotyka tarczycę. W przypadku każdej choroby autoimmunologicznej twój układ odpornościowy, zaprojektowany do atakowania zarazków i poprawiania organizmu, omyłkowo atakuje sam siebie. Zapalenie tarczycy Hashimoto pojawia się, gdy organizm atakuje tarczycę, jakby był wirusem. Prowadzi to do zmniejszenia czynności tarczycy i produkcji hormonów.

Objawy zapalenia tarczycy Hashimoto

Kiedy tarczyca nie wytwarza wystarczającej ilości hormonów, jest w stanie niedoczynności tarczycy.
Niedoczynność tarczycy wpływa na metabolizm organizmu. Dlatego zmiany masy ciała często wiążą się z problemami z tarczycą.
Wiele osób, które żyje z zapaleniem tarczycy Hashimoto, na początku nie odczuwa żadnych objawów. W miarę upływu czasu jednym z bardziej oczywistych objawów zapalenia tarczycy Hashimoto jest wole. Wole to stan zapalny i powiększona tarczyca, która powoduje obrzęk przedniej części szyi.
Do najczęstszych i łatwo rozpoznawalnych objawów Hashimoto i niedoczynności tarczycy należą:
-wole,
-zmęczenie,
-przybranie na wadze,
-depresja,
-zaparcie,
-wypadanie włosów.
Hashimoto, zapalenie tarczycy, dieta Hashimoto, dobry dietetyk hashimoto

Tarczyca – rola w organizmie.

Tarczyca to gruczoł w kształcie motyla przymocowany do przedniej części tchawicy. Jest częścią układu hormonalnego, który jest odpowiedzialny za produkcję, przechowywanie i wykorzystywanie hormonów.

Twoja tarczyca reguluje:

– metabolizm
– wzrost
– temperaturę
– energię

Dieta w Hashimoto - najważniejsze zasady:

dieta Hashimoto, dieta na Hashimoto, dietetyk kliniczny Hashimoto, dobry dietetyk od tarczycy

Niezwykle ważne jest, aby utrzymać równowagę hormonów tarczycy.

Wszelkie zaburzenia tarczycy mogą wpływać na:
– metabolizm,
– temperaturę ciała,
– ciśnienie krwi i czynność serca,
– siłę mięśni,
– cykle miesiączkowe,
– poziom cholesterolu,
– wagę,
– ośrodkowy układ nerwowy.

Najlepsza dieta w Hashimoto

Istnieją określone składniki odżywcze, które należy regularnie spożywać, aby utrzymać zdrową i sprawnie funkcjonującą tarczycę. Najważniejsze składniki odżywcze to: jod, selen i cynk

Dieta optymalizująca te składniki odżywcze jest niezbędna w ogólnym planie regeneracji pracy tarczycy. Najlepszym sposobem na zaspokojenie dziennego zapotrzebowania na te minerały i składniki odżywcze jest zrównoważona dieta indywidualnie opracowana dla chorego przez dietetyka klinicznego. 

Ponadto uważa się, że niektóre diety są korzystne dla osób z zapaleniem tarczycy Hashimoto:

– dieta paleo
– dieta bezglutenowa
– dieta wegetariańska lub wegańskaw

Dobra wiadomość dla osób z zapaleniem tarczycy typu Hashimoto jest taka, że schorzenie to można leczyć oraz wspomagać leczenie dietą. Lewotyroksyna jest pierwszą linią obrony przed niedoczynnością tarczycy. Naśladuje ona hormon (tyroksynę) wytwarzany przez tarczycę. Jednak poza leczeniem farmakologicznym skuteczną bronią w walce z chorobą Hashimoto są zmiany stylu życia związane z dietą. Mogą mieć one pozytywny i głęboki wpływ na leczenie Twojego stanu.

O czym należy pamiętać podczas stosowania diety w Hashimoto?

Unikaj jedzenia w ciągu 1 do 2 godzin od zażycia leków tarczycy, ponieważ wpływa to na wchłanianie leku przez organizm. Zawsze omawiaj wszelkie zmiany diety lub leków z lekarzem.

Jod
Mineralny jod jest powszechny w zachodniej diecie, ponieważ znajduje się w produktach takich jak sól i chleb. Z tego powodu ludzie w krajach rozwiniętych rzadko mają niedobór jodu.

Mimo to ważne jest, aby być świadomym jodu w diecie. Zbyt mało jodu może powodować wole u niektórych osób. Zbyt dużo jodu może pogorszyć niedoczynność tarczycy. Jod jest niezbędny do produkcji hormonu tarczycy.

Pod nadzorem lekarza możesz w naturalny sposób dodawać jod do swojej diety, spożywając pokarmy bogate w jod, takie jak:

– owoce morza
– sól kuchenna
– nabiał
– jajka
– suszone śliwki
Zachowaj ostrożność, jeśli zdecydujesz się jeść pokarmy bogate w jod, takie jak wodorosty, wodorosty lub krople jodu, ponieważ możesz spożywać zbyt dużo.

Selen
Tarczyca ma najwyższą zawartość selenu w całym organizmie.

Jedno z badań wykazało, że leczenie selenem jest skuteczne u osób z zapaleniem tarczycy typu, niezależnie od tego, czy jest stosowane samodzielnie, czy w połączeniu z lewotyroksyną potrzeba więcej badań, aby ukierunkować leczenie kliniczne z użyciem selenu.

Inne badanie wykazało, że osoby żyjące z chorobą, które przyjmują suplementy selenu, wykazały spadek liczby przeciwciał atakujących tarczycę.

Pokarmy bogate w selen obejmują:

-jajka
-wieprzowina
-brazylijskie orzechy
-tuńczyk i sardynki
-wołowina
-kurczak
Podczas gdy organizm wydala niewielkie ilości selenu, chroniczne wysokie dawki mogą gromadzić się w tkankach organizmu i prowadzić do toksyczności.

Najbogatszym źródłem selenu są orzechy brazylijskie. Ponieważ selen jest bardzo zróżnicowany w orzechach brazylijskich, często zaleca się spożywanie nie więcej niż siedmiu orzechów brazylijskich tygodniowo.

Osobom z zapaleniem tarczycy można zalecić, aby polegały na suplementacji selenu zamiast na źródłach żywności, aby zapewnić bardziej niezawodne spożycie selenu.

Cynk
Cynk jest podstawowym pierwiastkiem używanym do produkcji hormonu tarczycy. Badanie z 2009 roku wykazało, że przyjmowanie suplementów cynku zwiększa poziom hormonów tarczycy u osób z wolem.

Niedobory cynku, podobnie jak jodu, są niezwykle rzadkie w krajach rozwiniętych. Jeśli chcesz dodać więcej cynku do swojej diety, doskonałym źródłem są następujące pokarmy:

-ostrygi i skorupiaki
-wołowina
-kurczak
-rośliny strączkowe, takie jak soczewica i fasola
-krowie mleko

Jakich składników należy unikać przy zapaleniu tarczycy typu Hashimoto?


Oprócz pokarmów wspomagających tarczycę istnieją określone ilości pokarmów, które mogą mieć negatywny wpływ na tarczycę. Gluten i goitrogeny to najgorsze pokarmy w diecie osób cierpiących na zapalenie tarczycy Hashimoto.

Gluten
Badanie z 2015 roku wykazało korelację między zapaleniem tarczycy Hashimoto a wrażliwością na gluten. To samo badanie sugeruje również, że istnieje związek między nietolerancją glutenu a ogólnymi zaburzeniami autoimmunologicznymi.
Jeśli cierpisz na zapalenie tarczycy Hashimoto i objawy nie ustępują po zmianie stylu życia i przyjmowaniu leków, spróbuj usunąć gluten z diety i sprawdź, czy objawy ulegną poprawie.
Staraj się unikać pokarmów, które obejmują:
pszenica, która jest powszechna w pieczywie, ciastkach i krakersach
jęczmień, który jest powszechny w zupach i gulaszach
żyto, które jest powszechne w chlebie i whisky

Goitrogeny to substancje, które uniemożliwiają prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Przyjmowane w dostatecznie dużych dawkach mogą pogorszyć tarczycę i zakłócić produkcję hormonów.

Goitrogeny występują najczęściej w warzywach krzyżowych, takich jak: kalafior
kapusta
brokuły
Jarmuż
Te pokarmy nie stanowią większego zagrożenia, jeśli jesz małe ilości. Powinieneś szczególnie uważać na wola, jeśli masz wola.

Jednak większość osób z zapaleniem tarczycy nie odczuje negatywnego wpływu na objawy, chyba że codziennie spożywa dużo tych pokarmów.

Dietetyk kliniczny przypomina:

1. Nieprawidłowe żywienie może być przyczyną nawet 80 różnych chorób! W Polsce aż 1/3 populacji (12 milionów osób) cierpi na schorzenia związane z dietą.

Do najczęściej występujących chorób dietozależych zaliczyć należy:
- otyłość;
- choroby serca i układu krążenia;
- nadciśnienie tętnicze;
- osteoporozę;
- cukrzycę typu II;
- próchnicę;
- nowotwory;
- zaburzenia psychiczne

2. W prawidłowej diecie wszystko ma znaczenie, także to skąd pochodzą składniki wykorzystywane w posiłkach, jak były przechowywane, jaki proces obróbki przeszły, jak przygotowane zostały nasze posiłki aż wreszcie - jak zjadamy posiłki (w pospiechu, na stojąco czy siedząc zrelaksowanym przy stole)

3. Niezdrowy tryb życia, w tym nieprawidłowa dieta to główny czynnik zachorowań na cukrzycę typu II. W Polsce około 3 milionów osób ma cukrzycę (8% populacji), z czego ponad 55% stanowią kobiety.

E-konsultację dietetyczną możesz zamówić na dwa sposoby. Wybierz najdogodniejszy dla siebie:

Na stronie internetowej korzystając  z komputera stacjonarnego, laptopa, tabletu i smartfonu.

  • wybierz specjalizację
  • wybierz usługę
  • wybierz termin i godzinę konsultacji
  • Uzupełnij ankietę żywieniową i dołącz ją przy rezerwacji wizyty 
  • wybierz formę płatności i zapłać
  • otrzymasz potwierdzenie rezerwacji konsultacji
  • oczekuj kontaktu od wybranego specjalisty w ustalonym dniu i godzinie

Telefonicznie

Zadzwoń pod nr 22 230 24 05. Nasza recepcja przyjmie Twoje zgłoszenie i zaproponuje dogodny dla Ciebie termin konsultacji dietetycznej. Na dres e-mail otrzymasz link rejestracyjny. Dokonaj płatności za wybraną wizytę i oczekuj kontaktu od dietetyka w ustalonym dniu i godzinie.

Cena konsultacji dietetyka klinicznego uzależniona jest od zakresu konsultacji. Ceny i zakresy udzielanych konsultacji znajdziesz przy profilu każdego z naszych specjalistów.

Przy zamawianiu konsultacji i indywidualnego planu żywieniowego musisz dołączyć uzupełnioną ankietę żywieniową, by na jej podstawie dietetyk kliniczny mógł opracować dla Ciebie spersonalizowany program dietetyczny. Do wspomnianego formularza możesz dołączyć także plik z wynikami badań. Wszystkie  wiadomości przesłane za pomocą specjalnego chronionego formularza podlegają pełnemu zaszyfrowaniu dla pełnego bezpieczeństwa zawartych w nich danych medycznych i osobowych.

Podczas dokonywania rezerwacji e-wizyty skorzystaj z kalendarza dostępnych terminów u danego specjalisty i wybierz z nich wygodną dla Ciebie datę i godzinę. Po opłaceniu rezerwacji wybrany przez Ciebie specjalista skontaktuje się z Tobą pod wskazanym przez Ciebie numerem telefonu. 

Oczywiście. Wszystkie usługi e-konsultacji oferowane na platformie telefondolekarza.pl można zamówić bezpośrednio na naszej infolinii  tel. 22 230 24 05

Dietetyk kliniczny, który specjalizuje się w stosowaniu dietoterapii w chorobach okulistycznych -współpracuje na stałe z kliniką Master Clinic w Warszawie , gdzie służy poradą dietetyczną pacjentom którzy chorują na różne schorzenia ogólne i wymagają wsparcia dietetycznego dla osiągniecia większej skuteczności prowadzonej terapii. 

Dieta na choroby oczu?

Często pacjenci pytają  “co jeść na oczy”, “jakie stosować witaminy na oczy”, czy ” jaka jest dieta przeciw jaskrze”?. Szczegółowe informacje jakie witaminy i minerały służą wzmocnieniu funkcji wzrokowych – przeczytasz tutaj. A co w przypadku, gdy borykamy się ze schorzeniem okulistycznym? Dietoterapia okulistyczna bazuje na właściwym dobraniu składników odżywczych, ich odpowiedniej proporcji i ilości. Każda dieta kliniczna, także dieta okulistyczna, musi być ułożona indywidualnie, w zależności od stanu zdrowia pacjenta i jego szczególnych wymagań zdrowotnych i potrzeb dietetycznych. W diecie poprawiającej wzrok nie może zabraknąć takich składników jak: luteina i zeaksantyna

Dietetyk Warszawa

Dietetyk Warszawa. Na konsultacje dietetyczne zapraszamy także stacjonarnie do Kliniki Master Clinic. Gabinet dietetyczny mieści się w Warszawie. Konsultacja dietetyczna i porada dietetyczna może odbyć się także przez internet (usługa dietetyk online) lub telefonicznie. Zadzwoń 22 230 24 05 lub napisz do nas info@masterclinic.pl 

X